Yalnız taştan duvar olmaz atasözümüzün anlamı bir insan hem yalnız şekilde bir başına hayat süremez hem de birden fazla ve farklı işi bir başına yalnız şekilde bitiremez. Birlik beraberlik ve dayanışma içerisinde hızlı ve zamanında bir işin tamamlanması insanların birlikte toplu olarak çalışmasıyla meydana gelir. Sonuçta nasıl ki bir tane olan taş duvar olamaz ise, aynı zamanda bir başına insan da olmaz. Önemli ve ağır işlerin altından kalkabilmek ve üstesinden gelebilmek, başarılı bir sonuca ulaşabilmek için, kesinlikle iş birliği içinde toplu bir halde çalışması gerekmektedir. Bu şekilde bir işe başlanır ise iş bittiğinde bir taş olmayacağı için duvar olmuş olur. Yalnız taştan duvar olmaz kompozisyon ödeviniz varsa, bu bilgileri kullanabilirsiniz.
Bir gün, kararını verdi ve tepenin eteğinden taş toplamaya başladı. Büyük bir çaba harcıyor, tek başına taşları yuvarlayarak evin temeline taşıyordu. Sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar çalışıyordu. Haftalar geçti, Ali bir sürü taş toplamıştı ama bir türlü duvar örmeye başlayamıyordu. Her taşı yerleştirdiğinde ya düşüyor ya da düzgün oturmuyordu. Ne kadar çalışsa da işler yolunda gitmiyordu.
Köyden geçen yaşlı bir bilge, Ali’nin bu halini gördü. Bilge, bastonuna dayanarak yavaşça yanına geldi ve şöyle dedi:
“Evlat, ne yapmaya çalışıyorsun?”
Ali, ter içinde kalmış halde, sinirle cevap verdi:
“Görmüyor musun, bir duvar örmeye çalışıyorum ama taşlar yerinde durmuyor!”
Bilge gülümsedi ve sakince cevap verdi:
“Yalnız taşla duvar olmaz. Duvar, taşın yanında harca, tuğlaya ve sabırla çalışan ellere de ihtiyaç duyar.”
Ali bu sözleri önce küçümser gibi yaptı ve "Ben kendi işimi kendim hallederim, başkasına ihtiyacım yok!" dedi. Ancak günler geçtikçe taşları düzgün bir şekilde bir araya getiremediğini fark etti. Her seferinde duvar yıkılıyor, tüm emeği boşa gidiyordu. Yavaş yavaş bilgenin sözlerini düşünmeye başladı.
Sonunda, köydeki diğer insanlardan yardım istemeye karar verdi. Köylüler seve seve yardıma geldiler. Kimi taş taşıdı, kimi harç karıştırdı, kimi ise taşları yerleştirdi. Hep birlikte çalışarak kısa sürede Ali’nin hayalini kurduğu duvarı tamamladılar. Ali, duvara baktı ve köylülerin yardımı olmadan bunu başaramayacağını anladı.
O gün Ali, şu dersi aldı:
“Hayatta tek başına başarılı olmak mümkün değildir. İnsanlar bir araya geldiğinde güçlenir ve dayanışmayla en zor işler bile kolaylaşır.”
Bundan sonra köyde ne zaman bir iş olsa, Ali de yardıma koşar ve şu sözleri hatırlardı:
“Yalnız taştan duvar olmaz.”
Yalnız Taştan Duvar Olmaz ile İlgili Hikaye
Bir zamanlar, uzak bir köyde yaşayan Ali adında bir genç vardı. Ali, güçlü kuvvetli, çalışkan bir insandı ama her zaman her şeyi kendi başına yapabileceğine inanır, kimseye ihtiyaç duymadığını düşünürdü. Köyde bir tepeye ev yapmak istiyordu, ancak bunun için sağlam bir duvara ihtiyacı vardı.Bir gün, kararını verdi ve tepenin eteğinden taş toplamaya başladı. Büyük bir çaba harcıyor, tek başına taşları yuvarlayarak evin temeline taşıyordu. Sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar çalışıyordu. Haftalar geçti, Ali bir sürü taş toplamıştı ama bir türlü duvar örmeye başlayamıyordu. Her taşı yerleştirdiğinde ya düşüyor ya da düzgün oturmuyordu. Ne kadar çalışsa da işler yolunda gitmiyordu.
Köyden geçen yaşlı bir bilge, Ali’nin bu halini gördü. Bilge, bastonuna dayanarak yavaşça yanına geldi ve şöyle dedi:
“Evlat, ne yapmaya çalışıyorsun?”
Ali, ter içinde kalmış halde, sinirle cevap verdi:
“Görmüyor musun, bir duvar örmeye çalışıyorum ama taşlar yerinde durmuyor!”
Bilge gülümsedi ve sakince cevap verdi:
“Yalnız taşla duvar olmaz. Duvar, taşın yanında harca, tuğlaya ve sabırla çalışan ellere de ihtiyaç duyar.”
Ali bu sözleri önce küçümser gibi yaptı ve "Ben kendi işimi kendim hallederim, başkasına ihtiyacım yok!" dedi. Ancak günler geçtikçe taşları düzgün bir şekilde bir araya getiremediğini fark etti. Her seferinde duvar yıkılıyor, tüm emeği boşa gidiyordu. Yavaş yavaş bilgenin sözlerini düşünmeye başladı.
Sonunda, köydeki diğer insanlardan yardım istemeye karar verdi. Köylüler seve seve yardıma geldiler. Kimi taş taşıdı, kimi harç karıştırdı, kimi ise taşları yerleştirdi. Hep birlikte çalışarak kısa sürede Ali’nin hayalini kurduğu duvarı tamamladılar. Ali, duvara baktı ve köylülerin yardımı olmadan bunu başaramayacağını anladı.
O gün Ali, şu dersi aldı:
“Hayatta tek başına başarılı olmak mümkün değildir. İnsanlar bir araya geldiğinde güçlenir ve dayanışmayla en zor işler bile kolaylaşır.”
Bundan sonra köyde ne zaman bir iş olsa, Ali de yardıma koşar ve şu sözleri hatırlardı:
“Yalnız taştan duvar olmaz.”